Yaskawa ontvangt Robotics Award 2020 - 3e plaats voor gepatenteerde "Air Grip World" voor brouwerijen

 

Gepatenteerde tool voor brouwerijen

Met een flexibele robotcel voor automatische handling van flessen hebben we de 3e plaats behaald in de Robotics Award. Het systeem is op een platform geïnstalleerd en kan indien nodig worden verplaatst.

Met de nieuwe ontwikkeling "Air Grip World" laten wij zien hoe de gerobotiseerde handling van flessen zou kunnen werken. De totaaloplossing is zo ontworpen dat veilige, flexibele en snelle processen voor het laden en lossen van kratten of kartonnen dozen praktisch kunnen worden geïmplementeerd.

In de ingediende oplossing wordt gebruik gemaakt van een Motoman-robot met gepatenteerde grijpertechnologie - inclusief de volledige vereiste systeemomgeving. Met een flexibele robotcel voor de automatische handling van flessen heeft Yaskawa de derde plaats behaald in de Robotics Award. De robot kan de flessen niet alleen verplaatsen, maar ook in kratten verpakken. Het systeem kan er zes tot acht per minuut aan.

Naast de grijpers omvat de uitrusting van Yaskawa een manipulator, de robotcontroller, het HMI-paneel en een frequentieomvormer. Alle componenten zijn van Yaskawa en vullen elkaar aan tot een technisch eenvoudige oplossing die zich in de praktijk al heeft bewezen. De cel is gemonteerd op een mobiel platform. Hierdoor is het systeem niet alleen snel in gebruik te nemen, maar indien nodig ook eenvoudig met een heftruck te verplaatsen. De capaciteit is ongeveer zes tot acht kratten per minuut, waarbij het systeem zelf een dozenopzetter en een sluitapparaat heeft. Deze ruimtebesparende handlingsoplossing is daarom bijzonder geschikt voor gebruik in kleine en middelgrote bedrijven. Met een flessentafel, optioneel uitgerust met één of twee robots, kunnen de afzonderlijke flessen automatisch worden gevuld.

Het bijzondere van het systeem zijn de gepatenteerde grijpers. Ze zijn stabiel, duurzaam en kunnen individueel worden geconfigureerd. In het zeldzame geval van een defect kan de gebruiker ze zelf onderhouden en repareren dankzij het modulaire ontwerp. Dit aspect heeft de operators van grote verpakkingslijnen al overtuigd. Naast vele brouwerijen en drankenproducenten gebruikt het Noorse Roma Mineralvannfabrikk AS ook het speciale grijpersysteem samen met de sorteertafel. Speciaal in deze toepassing worden twee modellen gebruikt. Een daarvan is de zware robot Motoman SP800 met vijf assen, die een gewicht tot 800 kg kan verplaatsen, en de andere is de palletiseermachine Motoman MPL500 met vier assen en een laadvermogen van 500 kg. Dankzij de hogere vulcapaciteiten kon het bedrijf zijn omzet met ongeveer 30 procent verhogen. Motoman-robots worden ook gebruikt in andere delen van de drankenindustrie, zoals palletiseren.

In een brouwerij in Paderborn neemt de MPL500 II de verwerking van vreemd leeggoed over en verplaatst nauwkeurig tot 1000 drankkratten per uur. Als dit vandaag met de hand gesorteerd zou worden, zouden er 15 tot 20 medewerkers nodig zijn. Bovendien is het een fysiek veeleisende taak die niet langer zou passen bij de doorgaans hoge automatiseringsgraad van moderne vulsystemen.

 

Bron: Vertaald uit Konradin Verlag, Industrieanzeiger 16/17.20, pagina 41

 

Meer informatie Air Grip World

German version Industrieanzeiger 16/17.20