Yaskawa Motoman HC20DT cobot wint Red Dot-prijs voor product ontwerp

Groter draagvermogen en groter bereik: tot nu toe waren cobots kleinere robots die voornamelijk geschikt waren voor ladingen tot 10 kg met een bereik van ongeveer 1.200 mm. De HC20DT verbreedt het spectrum voor HRC-toepassingen aanzienlijk: een laadvermogen van 20 kg gecombineerd met een bereik van 1.700 mm maakt flexibel gebruik in een breed scala aan toepassingen mogelijk.

Vooral bij fysiek veeleisende taken zoals het palletiseren van grote kartonnen dozen, kratten of andere stapelbare goederen worden medewerkers effectief ondersteund. De robot zal zware lasten tillen, de ergonomie van de werkplek verbeteren en de operator vrijlaten voor cognitief zwaardere activiteiten.

Door zijn stof- en waterdichte beschermingsklasse IP67 is de cobot ook zeer geschikt voor zware omstandigheden zoals het laden van gereedschapsmachines, waar de robot vaak in aanraking komt met koelemulsies.

 

Red Dot CEO Professor Dr. Peter Zec over de laureaten

“De winnaars van de Red Dot Award: Product Design 2021 waren dit jaar bijzonder indrukwekkend. Het ontwerp van hun producten is uitstekend, zowel qua esthetiek als qua functionaliteit. Het is niet eenvoudig om in zo'n sterk deelnemersveld te zegevieren en onze jury voor zich te winnen. Daarom wil ik de laureaten van harte feliciteren met hun succes ”, aldus professor dr. Peter Zec, oprichter en CEO van Red Dot.

 

Evaluatieplatform voor een goed ontwerp

De Red Dot Award: Product Design gaat terug tot 1955 en erkent de beste producten voor een bepaald jaar. De ongeveer 50 juryleden waren opnieuw trouw aan het motto “Op zoek naar goed design en innovatie” in de competitie van 2021. Het internationale panel van experts bestaat uit specialisten uit de meest uiteenlopende sectoren. Ze onderzochten de producten die aan de wedstrijd meededen nauwkeurig in een proces dat meerdere dagen duurde en zich liet leiden door beoordelingscriteria zoals de formele kwaliteit, ergonomie en levensduur van het product. De HC20DT is het vierde Yaskawa product op rij dat in de prijzen valt; vanaf 2018 heeft Yaskawa elk jaar een Red Dot Award gewonnen.

 

Motoman HC20DT op tentoonstellingen, online en in het jaarboek

De Motoman HC20DT is vanaf 21 juni 2021 te zien op de online tentoonstelling op de Red Dot-website. Die datum markeert ook het begin van de Red Dot Design Week, waarin de prijswinnaars van dit jaar en Yaskawa online worden gevierd.

Vanaf 22 juni 2021 zal de Motoman HC20DT ook worden opgenomen in de tentoonstelling "Design on Stage" in het Red Dot Design Museum Essen, waar alle bekroonde producten worden tentoongesteld. Bezoekers van het museum kunnen de kwaliteit van de ontwerpen ervaren in een ruimte met eigentijdse ontwerpoplossingen en historische industriële architectuur. Het Red Dot Design Jaarboek 2021/2022 verschijnt in augustus. De publicatie geeft een uitgebreid overzicht van de stand van de techniek en trends in productdesign.