Dubbele onderscheiding: Design Award gaat naar twee Yaskawa robots

Niet slechts één, maar twee robotmodellen uit Yaskawa's Motoman-portfolio werden geëerd met de "Red Dot Award: Product Design 2022" vanwege hun uitstekende ontwerpkwaliteit: de GP4 compacte handlingrobot en de nieuwe SG400 SCARA-robot.

De GP4 robot - een versie voor een laadvermogen tot 4 kg - werd in 2021 onthuld als aanvulling op Yaskawa's portfolio van snelle en compacte 6-assige robots. Met assnelheden tot 1000 graden/sec is de nieuwe GP4 vooral één ding: wendbaar en extreem snel. Zijn uitstekende herhalingsnauwkeurigheid van +/- 0,01 mm betekent dat hij kan worden gebruikt voor veel geautomatiseerde toepassingen die de hoogste precisie vereisen voor kleine werkstukken, b.v. flexibele handling en toevoer van kleine onderdelen, montage, laden en lossen van machines of tijdkritische inspectietaken. Daarnaast wordt de compacte robot gekenmerkt door een kleine footprint en een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding.

De robuuste SG400 SCARA robot met een laadvermogen van 3 kg is bijzonder geschikt voor toepassingen die zowel hoge snelheden als een hoge mate van precisie vereisen. Het bereikt een herhaalnauwkeurigheid van +/- 0,01 mm. Typische taken zijn assemblageprocessen van ultrakleine onderdelen of robotgebaseerd picken en verpakken, doseren en voeren in de verwerkende sector, maar ook in de voedingsmiddelen-, medische producten- en cosmetica-industrie. Kleine interferentiecontouren verminderen het risico op botsingen en zorgen ervoor dat de robots in een beperkte ruimte kunnen worden bediend. Interne bekabeling garandeert betrouwbare workflows en helpt de onderhoudskosten te verlagen.

 

“Verrassend in vorm en functionaliteit”

Professor Dr. Peter Zec, initiatiefnemer en CEO van Red Dot, vatte het huidige wedstrijdjaar samen en benadrukte in het bijzonder de "uitzonderlijke creativiteit" die wordt getoond door de bekroonde producten: "Het is echt indrukwekkend en prijzenswaardig dat er nog steeds ontwerpen zijn die kunnen verrassen ons met hun vorm en functionaliteit. Hiermee wordt duidelijk dat het ontwerp niet door ongunstige omstandigheden kan worden beperkt of tot stilstand kan worden gebracht. Integendeel: er ontstaan ​​steeds meer nieuwe ideeën en creaties, en futuristische technieken worden ontwikkeld. Het feit dat de kwaliteit van deze producten gelijk staat aan hun innovatieniveau, maakt ze terechte winnaars van de Red Dot Award: Product Design 2022.”

 

Award voor uitstekende ontwerpkwaliteit

In 2022 schreven ontwerpers, ontwerpbureaus en fabrikanten uit zo'n 60 landen producten in voor de Red Dot Award: Product Design. Onder het motto "Op zoek naar goed design en innovatie" beoordeelden de 48 internationale leden van de Red Dot-jury elk ingezonden product professioneel, individueel en uitgebreid. Alleen die producten die de experts wisten te overtuigen met hun uitstekende ontwerpkwaliteit wonnen een onderscheiding.